20 Eylül 2013

Jillian Hovey ile Permakültür Atölyesi

Kanada'da Sustainable Living Network(Sürdürülebilir Yaşam Ağı) ve Sustainable Living Books(Sürdürülebilir Yaşam Kitapları)'nın kurucusu ve genel müdürü Jillian Hovey kısıtlı zaman aralığında programında değişiklik yaptı Portekiz'deki Tamera Ekoköy'ünden, gönüllü olarak çalışacağı bir program için Ortadoğu'ya geçmeden önce İstanbul'a uğradı.

Bizlerle de biraraya gelerek, permakültür atölyesi düzenledi.

Atölyenin içeriğide:
  • Şehirde Permakültür(Dünya üzerinde, farklı şehirlerdeki permakültür uygulamalarını fotoğrafları ile birlikte açıkladı, Sepp Holzer'den örnekler verdi)
  • Bütüncül Permakültür Yaklaşımı(Holistic Permaculture)
  • Atölye sırasında Halka Sanat Projesi'nin bahçesini hepbirlikte tasarlayarak permakültür tasarım deneyimi
  • Permakültür ile yeni tanışanlar için basit bir giriş ve eğlenerek öğrenmek amacıyla Wild Design Game – Çılgın Tasarım Oyunu  
 gibi konular vardı.

Jillian, önce katılımcıların permakültür bilgi düzeyini sordu ve fazla bilgi sahibi olmayanlar için genel olarak permakültür hakkında bilgi verdi. Tanımını, etik ilkeleri anlattı. İçeriğinde yeralan konu başlıklarının üzerinden geçti.

Soruları cevapladı, Permakültür ile ilgili okunabilecek kaynak kitaplardan bahsetti, elinde bulunan kaynakları gösterdi. 

Temelde kullanılan bazı uygulamaları genel olarak fotoğraflarla birlikte açıkladı.

Dünya üzerinde, Amerika ve Avrupa'dan çeşitli şehirlerde uygulanan permakültür bahçelerini fotoğraflarla birlikte anlattı. Detroit örneği her zaman olduğu gibi bizleri gene acı gerçeklerle yüzyüze bıraktı.

Bu işe gönül verenlerden bahsetti ve ardından da  Çılgın Tasarım Oyunu'nu oynamaya başladık. 

Aslında Jillian katılımcılara çok hızlı bir permakültüre girişi eğitimi de vermiş oldu. Birkaç konuya daha zaman ayırabilseydik giriş eğitimi tamamlanmış olacaktı.



Çılgın tasarım oyunu çok keyifli geçti.

Katılımcı sayısına göre bizleri gruplara ayırdı. Tesadüf budur ki, İstanbul Permakültür Kolektifi'nin iki kurucusu ile Şefika aynı gruba denk geldi. 
Biz daha önceden permakültür tasarım sertifikası kursuna gittiğimiz için tam çiftliğimizi tasarlıyorduk ki, durduk. Şefika'ya anlatarak ilerlemeye başladık. Arada durup kendi kararlarını uygulaması ve değişiklikler yapabilmesi için onu yalnız bıraktık.


En çılgın projeyi oluşturan ekip.


En güleryüzlü ekip.


En doğa ile içiçe çalışan ekip.


Bizim mütevazi çiftliğimiz. Her renk kartın ayrı bir anlamı var. Jillian belli sürelerde sıra ile teslim etti kartları bize. Her renk ayrı bir sürpriz oldu. Duyguları içerenleri yerlerine oturtmak da epey düşündürdü.


Gene tasarımcıların çok olduğu bir ekip.


En çok düşünen ve sorgulayan ekip.

Bu ekip yorumları tamamen bizim aramızdaki takılmalar sonucu çıkmıştır, Jillian sadece ekiplerin projelerini dinledi ve sorduklarına cevap verdi. Projeleri dinlerken hepbirlikte eğlendik. Zevkli ve farklı bir çalışma oldu.

Kapanış çemberinde hepimiz günün sonunda duygularımızı, düşüncelerimizi paylaştık. Bütün gün çevirileri ile bize destek olan Yaren Köse'ye teşekkürler.

Kapanış çemberinin ardından da Jillian bizlerle Halka Sanat Projesi'nin bahçesine neler yapabileceğimizi, nasıl projeler üreteceğimizi konuştu. Vakti olup dinlemek isteyenler de bu bölüme katıldılar.
Tüm emekleri için, bizlere yoğun programının arasında vakit ayırdığı için öğretmenimiz Jillian Hovey'e teşekkürler.

Hiç yorum yok: