8 Aralık 2013

Güneydoğu Asya'dan Ekoloji ve Topluluk Yaşantısıyla İlgili Gözlemler

Sevgili arkadaşımız Melis Rona, bizlere eşi Emre Rona ile birlikte çıktıları önce Türkiye'deki çiftliklerde başlayan ardından Güneydoğu Asya'ya uzanan 'Permakültür' yolculuğunu anlattı.

Gittikleri çiftliklerde neler yaptıklarını, nasıl karşılandıklarını, neler gördüklerini, nasıl ayrı ayrı 6 Permakültür Tasarım Kursuna katıldıklarından bahsetti ki bu müthiş bir deneyim. Melis, öyle mütevazi ki, sözünü bile etmek istemiyor...

Bütün dünyada olduğu gibi, Güneydoğu Asya'da da toprağın nasıl katledildiğini, pirinç tarlalarını, yağmur ormanları kesilerek içindeki doğal hayatın nasıl yok edildiğini, canlıların nasıl evsiz kaldığını gördük ve bunun sebebinin sanayide vazgeçilmez palm yağı elde etmek üzere alan açılan ve dikilen palmiye ağaçları olduğunu öğrendik.

Her daim, her toplantımızda konu dönüp dolaşıp 'kompost yapımına' gelir. Bu sefer toplantımızda İstanbul Permakültür Kolektifi'nin Kompost Ana'sı İlknur Urkun da vardı ve gene kompost yapımına dair minicik de olsa konuştuk.

Melis bizlere neden güney cepheye kompost tuvalet yapmamız gerektiğini örneği ile açıkladı.
Bizler de uzaklara, Green School'a, Güneydoğu Asya'daki permakültür çifliklerine, yağmur ormanlarına gitmiş kadar olduk ve pek çok şey öğrendik.
Teşekkürler Melis Rona.

Hiç yorum yok: