23 Mart 2014

Iraz Candaş ve Eren Toydemir ile Permakültüre Giriş Kursu


Aslında hayata giriş kursu desek daha doğru olur bizde hayatını bu yolda dönüştürmüş ve kanıtlarını görüyorken böyle söylemek çok da yanlış olmaz. 

Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü'nün, İstanbul Permakültür Kolektifi katkıları ile düzenlediği Permakültüre Giriş kursunun hocaları Iraz ve Eren'in Çanakkale bölgesinde permakültürle tasarladıkları bir çiftlikleri var ve çok güzel işler yapıyorlar.

Herkes bu kursa çok bilgili ve ne istediğinin farkında olarak gelmişti hatta katılımcılardan biri, bahçesinin sunumunu yaptı. Şehri dönüştürmek için etrafımızda bu kadar insanın çoğalıyor olması gelecek açısından çok sevindirici.

Dünyanın içinde bulunduğu sorunlar artık devletler ölçeğinden çıkıp topluluk ölçeğine geldi. Bizler onların çözüm adına birşey yapmayacağını biliyoruz o yüzden biz birşeyler yapmalıyız diye düşünüyoruz.


Permakültür ilkeleri ve teknikleri sadece bunu değiştirmek için çok etkili bir yol...


Kurs sırasında eğlenmeyi, gülmeyi ihmal etmedik 

Eren Toydemir, sertifikaları imzalarken

Iraz Candaş güzel yazısı ile hem isimleri yazıyor, hem de sertifikaları imzalıyor
Şehirde, apartmanlarımızda, hatta evlerimizin içinde yapmaya başlamamız gereken en önemli konulardan biri kompost. Bizler de Bokashi Kompostunu ve solucan kompostunu anlattık. Herkesin yüzünde merak vardı ve bu bizi çok mutlu etti. Çünkü şehirlerde dönüşüme buradan başlansa, çok şey değişir.

Seda Ergazi,  solucan kompostunu anlatırken 
Iraz, Avustralya Permakültür Araştırma Enstitüde'ki stajındaki projelerinden biri olan tavuk traktörünü ve nasıl yapıldığını bizlerle paylaştı çiftlik ölçeğinde kesinlikle uygulanması gereken bir yöntem ve çok da başarılı.

Iraz Tavuk Traktörünü anlatırken


Görünmez Yapılar; Kent ve Topluluk Stratejileri, o nedir derseniz Permakültür platformunu biraz karıştırabilirsiniz fakat şu kadarını söyleyelim topluluğunuz olmadan hiçbir proje olmaz...


Ve Sertifika Töreni...



Halka Sanat Projesinden arkadaşımız Cansu Attal da artık bir permakültürcü!



Permakültüre Giriş Kursu Hatırası 

Hiç yorum yok: